Ekološki otisak plovila vef

Borba protiv klimatskih promjena: Inovativni sustav za ocjenu ekološkog otiska plovila (VEF) za čarter kompanije

Autor: Laura Ullius

Otkrijte kako naš sustav za ocjenu ekološkog otiska plovila (VEF) omogućava čarter kompanijama da poduzmu korake za borbu protiv klimatskih promjena ocjenjujući i smanjujući njihov ekološki otisak.

Tim organizacije Green Sail je razvio prvi sustav (VEF) za izračun ekološkog otiska plovila, kao potporu čarter kompanijama da poduzmu korake u borbi protiv klimatskih promjena i zagađenja kroz smanjenje ekološkog otiska.

Ovaj ekološki otisak odnosi se na 'utjecaj osobe, tvrtke, aktivnosti i slično na okoliš unutar nautičke industrije. Cilj bi trebao biti da ga svedemo na što je moguće nižu razinu! S obzirom na to da trenutni način djelovanja nautičkog sektora uzrokuje klimatske promjene, gubitak bioraznolikosti i staništa za mnoge vrste, onečišćenje i zakiseljavanje oceana, među drugim negativnim ekološkim utjecajima, postaje sve važnije mjerenje i smanjenje našeg ekološkog otiska.

Green Sail

Naš utjecaj na okoliš

Jahte i jedrilice ispuštaju štetne tvari poput ugljičnog dioksida, dušikovog oksida i čestica (mješavina zrakom prenesenih čestica i tekućih kapljica koje sadrže nekoliko opasnih tvari), ugljičnog monoksida i ne-metanskih hlapljivih organskih spojeva. Neodgovorne prakse, poput ispuštanja crnih i sivih voda, buke, bacanja smeća i sidrenja u osjetljivim ekosustavima, pogoršavaju njihov ekološki utjecaj.

Green Sail

Naše rješenje: (VEF) Sustav za ocjenu ekološkog otiska plovila tvrtke Green Sail

Potvrđen od strane znanstvenika iz Instituta za turizam u Hrvatskoj, sustav VEF mjeri emisije i postupke koji doprinose održivosti na brodu, rezultirajući ocjenom od 1 do 5. Ova ocjena označava utjecaj plovila na okoliš, pri čemu 1 sugerira da plovilo proizvodi značajan ekološki otisak, a 5 pokazuje da je održivo plovilo koje aktivno ublažava svoj utjecaj na okoliš.

Sustav pomaže smanjenju utjecaja nautičke industrije na okoliš, omogućavajući našim partnerima u čarter kompanijama da donose informirane odluke koje podržavaju zelene inicijative.

(VEF) Sustav za ocjenu ekološkog otiska plovila - Proces ocjenjivanja

Green Sail

Kako se ocjena računa?

Mjerimo četiri ključna područja: emisije proizvedene na brodu, potrošnja energije, potrošnja vode i otpad proizveden na brodu.

Također se razmatraju napori poduzeti radi smanjenja ekološkog otiska na brodu, kao što su: obnovljivi izvori energije na brodu (solarni paneli i uređaji za proizvodnju vode), razdvajanje otpada, antifouling postupci i slično.

Green Sail

Koje prednosti donosi VEF čarter kompanijama

Čarter tvrtke mogu iskoristiti brojne prednosti VEF sustava kako bi svojim klijentima i zaposlenicima predstavili napore poduzete u smjeru održivosti.

Green Sail
  • Financijske prednosti: Povećani prihod

    Investiranje u održivost nudi različite financijske prednosti. Kratkoročno, tvrtke koje se bave održivim proizvodima ili uslugama mogu naplaćivati premijske cijene zbog faktora poput niže potražnje, visokih troškova sirovina, visokih plaća za zaposlenike, skupih certifikata i drugih čimbenika. Slično tome, više potrošača spremno je platiti više za održive proizvode/usluge. Sve to dovodi do povećanja prihoda!

  • Dugoročna rješenja: Smanjeni operativni troškovi

    Dugoročno, korištenje obnovljivih izvora energije poput solara, hidroenergije ili vjetra može biti jeftinije od fosilnih goriva. Na primjer, islandski jedrenjak za promatranje kitova Ópal (svjetski prvi jedrenjak s retrofiziranim priključnim hibridnim jedrilicom) svake godine uštedi 21,300 eura u troškovima energije s električnim motorom koji može regenerirati bateriju tijekom plovidbe. Recikliranje i ponovna uporaba materijala na brodu također mogu uštedjeti i smanjiti troškove; od zamjene namještaja do dijelova motora! To, s druge strane, jača financijsku stabilnost tvrtke, ali također dovodi do povećanja prihoda.

  • Ususret novim EU direktivama o izvještavanju o održivosti

    Iako su procjene i preporučene promjene od strane Green Sail-a trenutačno dobrovoljne, vlade će uskoro propisati obvezne mjere zaštite okoliša koje će tvrtke morati slijediti. Držanje koraka s takvim zakonodavstvom dati će tvrtkama dodatno vrijeme za prilagodbu njihovim poslovanjima i konkurentsku prednost u odnosu na tvrtke koje još nisu usvojili mjere održivosti.

  • Poboljšani ugled brenda i vjerodostojnost

    Ispunjavanje rastuće potražnje za ekološki prihvatljivim opcijama nije samo korisno, već i nužno, s obzirom na rastući globalni interes za održive proizvode i usluge. Oznake održivosti imaju potencijal značajno poboljšati ugled tvrtke, posebno među ekološki svjesnim potrošačima, potičući povjerenje i podršku za ekološke inicijative tvrtke. VEF također služi za poboljšanje vjerodostojnosti brenda pružanjem transparentnih, kvantitativnih podataka koji potvrđuju tvrdnje o održivosti tvrtke, eliminirajući sumnje o tzv. "Greenwashingu".

  • Razumijevanje vašeg ugljičnog otiska i načina kako ga kompenzirati

    VEF procjene omogućuju čarter kompanijama da dobiju uvid u svoje emisije stakleničkih plinova i upute o tome što može biti učinjeno kako bi se smanjile, eliminirale ili kompenzirale, inspirirajući korake za borbu protiv klimatskih promjena. (Kompenzacija, međutim, trebala bi biti posljednje rješenje za emisije koje se ne mogu smanjiti/eliminirati na drugi način, i mora ostati transparentna).

  • Poboljšani tok opskrbnog lanca

    Procjenjujući svoj ekološki utjecaj, uključujući one dobavljača s kojima tvrtka surađuje, tvrtke mogu vidjeti gdje se ekološki utjecaji mogu smanjiti. To će holistički poboljšati održivost njihovog lanca opskrbe.

  • Poboljšana korporacijska kultura

    Čarter kompanije koje dobrovoljno provode VEF mogu uočiti da će njihovi zaposlenici biti motiviraniji za rad u tvrtki koja ima jake ekološke ideale. Studije su pokazale da su zaposlenici koji rade za tvrtke s jakim praksama korporacijske društvene odgovornosti bili motiviraniji za rad. Konačno, zadovoljstvo je znati da tvrtka za koju radite aktivno ulaže u održivu budućnost!

Postanite dio promjene prema održivoj nautičkoj industriji

Nautička industrija ima mnoge negativne ekološke utjecaje na okoliš, posebno na Sredozemlje. Provođenje VEF ocjene prvi je korak prema prelasku na održivu nautičku industriju. Ako vas zanima ocjenjivanje vašeg plovila putem sustava VEF organizacije Green Sail, saznajte više ovdje!